Fysiotherapie bij BPPD Duizeligheid

Fysiotherapie bij BPPD Duizeligheid

Wat is BPPD?

BPPD is de afkorting van Benigne Paroxysmale Positieafhankelijke Duizeligheid. ‘Benigne’ betekent
goedaardig. ‘Paroxysmaal’ betekent dat het in aanvallen optreedt. Mensen die BPPD hebben, hebben dus aanvallen van goedaardige duizeligheid bij bepaalde posities of positiewisselingen.

Wat zijn de symptomen?
– Draaiduizeligheid (de wereld draait)
– Het treedt op bij specifieke bewegingen van het hoofd, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed of omhoog
kijken.
– De klachten houden niet langer dan een minuut aan.

Wat is de oorzaak?
De ontstaanswijze is niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat er een stoornis is in het evenwichtsorgaan in het binnenoor. In dit evenwichtsorgaan zitten kristallen. Deze kristallen zijn bij BPPD patiënten losgeraakt en zitten op andere plaatsen dan waar ze horen. Dit veroorzaakt de duizeligheid bij bewegen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose BPPD is snel duidelijk na het bespreken van de symptomen en door middel van een speciale test. Soms kan er overlap zijn met andere soorten van duizeligheid, zoals bijvoorbeeld duizeligheid passend bij een te lage bloeddruk, of bij de ziekte van Menière. Bij twijfel wordt u door ons
geadviseerd een arts te raadplegen.

Wat doet de fysiotherapeut?
BPPD is meestal goed te behandelen. De fysiotherapeut doet de zogenaamde Kiep-oefening (Epley Manoeuvre). 80% van de mensen met BPPD heeft hier baat bij. Daarnaast zijn er tips en adviezen diekunnen bijdragen aan herstel. Bij ons in de praktijk is Gerjan den Hartogh gespecialiseerd in het behandelen van BPPD.

Leave a Comment