Terug naar home

De kinderfysiotherapeut

Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen en jongeren (0-18 jaar). Wanneer uw kind problemen ondervindt met bewegen, dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener.

De kinderfysiotherapeut wil allereerst een volledig beeld van uw kind krijgen. Zij verzamelt informatie bij ouders en waar nodig bij andere betrokkenen zoals leerkrachten, huisarts, kinderarts of consultatiebureau over hoe het kind zich onder verschillende omstandigheden gedraagt. Daarna onderzoekt zij het kind en doet verschillende testen. Tenslotte bespreekt de kinderfysiotherapeut de bevindingen en stelt zij een behandelplan op.

Mocht het nodig zijn dan kan de fysiotherapeut uw kind ook thuis behandelen. Dat geldt vaak voor kinderen van 0 tot 2 jaar of voor kinderen met een ernstige beperking.

De kinderfysiotherapeut heeft na de basisopleiding fysiotherapie de vervolgopleiding kinderfysiotherapie afgerond.

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

  • Zuigelingen met een asymmetrie/voorkeurshouding of overstrekken
  • Kinderen die problemen hebben met het uitvoeren van motorische vaardigheden
  • Een vertraagd motorisch niveau (grove en/of fijne motoriek ten opzichte van leeftijdsgenoten)
  • Schrijfproblemen
  • Houdings- en bewegingsproblemen
  • Pijnklachten van het houdings- en bewegingsapparaat
  • Vermoeidheids- en conditieproblemen
  • Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
  • Bewegingsproblemen als gevolg van trauma
  • Aangeboren, chronische (progressieve) aandoeningen, waarbij het fysiek functioneren of de bewegingsgerelateerde gezondheid wordt beperkt.

Spelenderwijs leren bewegen

Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of wijkt dit af van het gebruikelijke. Dit kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling. Ze hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Of ze moeten leren met minder mogelijkheden zo optimaal mogelijk te bewegen. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door de kinderfysiotherapeut.

Verwijzing en vergoeding

U kunt zonder verwijsbrief een afspraak maken bij de kinderfysiotherapeut. Vaak zijn het de ouders of de leerkrachten die signaleren dat een kind motorische problemen heeft. Maar ook de huisarts, de jeugdarts (consultatiebureau), kinderarts en de kinderrevalidatiearts signaleren of een kind in zijn ontwikkeling belemmerd wordt.

Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandeling voor fysiotherapie vergoed. Mochten er meer behandeling noodzakelijk zijn, dan vergoedt de zorgverzekeraar nog 9 behandelingen extra. Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgen.

Wat klanten zeggen...

Had tot nu toe geen ervaring met fysiotherapie (i.c. cesartherapie). Het heeft goed geholpen tot een bijna volledig herstel.

Rieneke, Cijfer: 8

Wat klanten zeggen...

Kon zien dat Jeroen plezier had in z’n werk.En ik kreeg het vertrouwen dat het wel weer goed ging komen met mijn voeten.Flink oefenen dus.

Janke, Cijfer: 9

Wat klanten zeggen...

Behandeling is effectief inclusief tips om herhaling van ongemakken te voorkomen.

Jetty, Cijfer: 10

Wat klanten zeggen...

Binnen enkele dagen geheel van mijn klachten af, heel fijn! De benadering was persoonlijk, vriendelijk en professioneel. Ik zou deze fysiopraktijk zeker aan derden aanraden!

Anneke, Cijfer: 9

Wat klanten zeggen...

Mijn lijf weer lekker los geen klachten meer en handvatten meegekregen om dit zo proberen te houden met oefeningen voor thuis. Super fijn!

Margriet, Cijfer: 10

Wat klanten zeggen...

Moderne apparatuur, prettige en ontspannen sfeer, deskundige begeleiding die je uitdaagt om binnen je eigen grenzen te trainen.

Akke, Cijfer: 8

Wat klanten zeggen...

Ik vind dat ik op een zeer deskundige manier ben behandeld, zo praktisch mogelijk waarbij de zelfredzaamheid het uitgangspunt is. Deze manier van behandelen past bij mij.

Ynskje, Cijfer: 10

Wat klanten zeggen...

Al 15 jaar klant bij deze praktijk. Het enige nadeel is dat ik soms graag wat sneller geholpen zou willen worden, echter wil ik behandeld worden door mijn vaste therapeut. Dit is het wachten meer dan waard.

Hessel, Cijfer: 9

Partner van: